Verzekeringen

Het lopen van risico's is complementair aan het ondernemerschap. Je hebt als ondernemer de mogelijkheid om je te verzekeren tegen een groot deel van deze risico's. Iedere verzekering kent een vast kostenplaatje. Door verschillende offertes aan te vragen kom jij als ondernemer erachter of een verzekering relevant is of niet. In dit artikel staan we stil bij enkele belangrijke verzekeringsvormen voor de ondernemer.

Relevante verzekeringen

Enkele meest gebruikte verzekeringen die van belang kunnen zijn voor de ondernemer zijn:

 • Verzekering van het bedrijfsvermogen
 • De aansprakelijkheidsverzekering
 • Rechtsbijstand
 • Het kredietrisico
 • Persoonlijke voorzieningen
 • Het pensioen

Verzekering van het bedrijfsvermogen

Het bedrijfsvermogen valt onder te verdelen in onder andere de inventaris, de voorraad en gebouwen. Er zijn verschillende verzekeringen die risico's omtrent deze zaken kunnen afdekken. Denk hierbij aan een goederen- of inventarisverzekering. Ben je er van bewust dat schade aan het bedrijf vergevorderde gevolgen kan hebben zodra het bedrijf tijdelijk gesloten is.

De aansprakelijkheidsverzekering

Als gedurende de uitoefening van je bedrijf schade wordt aangericht aan derden, kan het zo zijn dat je hiervoor aansprakelijk gesteld gaat worden. Het is mogelijk om je hier tegen te verzekeren. De premies van deze verzekeringen kunnen oplopen tot enorm hoge bedragen. Vandaar is het raadzaam om vooraf een heldere inventarisatie te maken op het gebied van risico's die gelopen kunnen worden.

Rechtsbijstand

Wanneer je in de rechtsbijstand zit betaalt de verzekering kosten die gemaakt worden bij juridische problemen met klanten, personeel of opdrachtgevers.

Het kredietrisico

Het kan voorkomen dat verstuurde facturen niet betaald worden door je klanten. Je kunt je verzekeren voor dit zogenaamde debiteurenrisico. Een kredietverzekeraar kan je als ondernemer meer zekerheid bieden.

Persoonlijke voorzieningen

Arbeidsongeschiktheid: als zelfstandig ondernemer bent u verplicht verzekerd volgens de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ). Deze verzekering keert pas uit na een wachttijd van 12 maanden en de uitkering is niet hoger dan bijstandsniveau.

Het pensioen

Zodra je de leeftijd van 65+ bereikt heb je recht op een AOW-uitkering. Doordat de AOW slechts een minimumuitkering bedraagt is het verstandig in een vroeg stadium na te denken over een aanvullend pensioen.

 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@ondernemen360.nl
 • +31 (0)84 877572

  09:00 - 17:00
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!