Start je eigen onderneming – How to?!

De startende ondernemer is in 50% van de gevallen genoodzaakt de deuren binnen slechts 5 jaar te moeten sluiten. In deze blog bespreken we hoe dit komt. Daarnaast staan we stil bij de juridische zaken omtrent een bedrijf.

Oriënteer vooraf

Wanneer je besluit een onderneming te gaan starten dien je jezelf de vraag te stellen of jouw onderneming voorziet in eigenschappen die genoodzaakt zijn en in hoeverre je beschikt over een Unique Selling Point (USP). Een USP maakt jou namelijk uniek van de concurrentie en laat zien waarop jij wilt uitblinken. Daarnaast dien je te beschikken over voldoende commerciële aanleg. Je dient goed te kunnen organiseren en hard te willen werken. Wanneer je ergens in loondienst werkt of op een andere wijze een vast maandelijks inkomen verdient hoef je je namelijk geen zorgen te maken over inkomsten. Deze worden nota bene maandelijks op een vaste datum op je rekening gestort. Wanneer je ondernemer bent is dit geen gegeven. Geef antwoord op al deze vragen voordat je besluit te beginnen aan een eigen onderneming. De 50% van de ondernemers die binnen 5 jaar failliet gaan hebben dit overduidelijk niet gedaan.

Juridisch gebied: de handelsnaam

Zodra je besluit een eigen bedrijf op te gaan starten heb je natuurlijk ook een handelsnaam nodig. Je handelsnaam zal gaan dienen als visitekaartje voor het bedrijf. Het is van groot belang dat er een naam gebruikt wordt die eenvoudig te herinneren is voor klanten en die aansluit bij hetgeen waarmee je met jouw bedrijf actief in bent. Een bedrijfsnaam dient niet verwarrend of misleidend te zijn.

De KvK geeft de mogelijkheid om voorafgaand een speciaal handelsnaamonderzoek te laten uitvoeren. Middels dit onderzoek wordt er gekeken in hoeverre de naam beschikbaar is. Wanneer je bekendheid besluit te geven aan jouw bedrijfsnaam staat deze handelsnaam beschermd in het daarvoor bestemde register. De naam mag op dat moment niet langer gebruikt worden door anderen. Wanneer je van plan bent om met jouw bedrijf in de toekomst ook online actief te gaan zijn is het raadzaam om in een vroeg stadium ook alvast een domeinnaam te reserveren.

Juridisch gebied: concurrentiebeding

Wanneer je ergens werkzaam bent in loondienst maar toch een eigen onderneming wilt starten dient je werkgever een concurrentiebeding te ondertekenen. Een concurrentiebeding kan gezien worden als afspraak in het contract dat reeds bestaat tussen jou en je huidige werkgever. In dit beding staan zaken die betrekking hebben op de regio waarin jouw bedrijf wel of niet actief in mag zijn en dat er binnen bepaalde termijnen geen soortgelijke bedrijven opgestart mogen worden. Voordat je besluit te starten met een bedrijf is het zodoende raadzaam om de arbeidsovereenkomst meerdere malen zorgvuldig door te nemen. Wanneer je twijfelt over de afspraken die opgenomen zijn in jouw concurrentiebeding is het verstandig om een jurist te raadplegen.

Terug naar overzicht
  • Vragen

    We helpen u graag verder
  • Stuur een e-mail

    info@ondernemen360.nl
  • +31 (0)84 877572

    09:00 - 17:00
  • Formulier

    Vul ons contactformulier in!