Pensioen voor ondernemers

Als ZZP-er of freelancer moet je zelf zorgen voor een aanvullende oudedagsvoorziening. Meer dan de helft van de ondernemers bouwt dan ook geen aanvullende oudedagsvoorziening op. Volgens zelfstandigen organisaties komt dit vooral door het beperkte pensioenbewustzijn, de hoge kosten van oudedagsvoorzieningen en de behoefte om geld in het eigen bedrijf te investeren. Regel je geen oudedagsvoorziening dan ontvang je, vanaf je 65e, alleen maar AOW. Er zijn er heel wat (fiscale) mogelijkheden om zelf een goede oudedagsvoorziening te regelen. Ontdek ze hier!

Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Als werknemer neem je verplicht deel aan collectieve pensioenregelingen. Dit is een aanvulling op de AOW. Als freelancer of ZZP'er heb je deze mogelijkheid niet. Maar werk je als ZZP-er minimaal 1125 uur per jaar voor je onderneming en ben je jonger dan 65 jaar, dan kan je gebruikmaken van de fiscale Oudedagsreserve (FOR). Dit is een bepaald bedrag dat je voor je oudedagsreserve mag aftrekken van de winst. Je hoeft over dit bedrag geen belasting te betalen. Je betaalt pas over dit bedrag belasting als je stopt met je bedrijf.

Zet je de oudedagsreserve om in een lijfrente, dan ben je pas belasting verschuldigd over de lijfrente-uitkeringen. Zolang de oudedagsreserve niet is omgezet in een lijfrente, vormt deze geen echte pensioenvoorziening. Dit is wel het geval als de ondernemer de oudedagsvoorziening direct extern onderbrengt bij een verzekeraar door middel van een lijfrente.

Lijfrente of banksparen (verzekeringsmaatschappij)

Met bankspaarrekening of lijfrenteverzekering bouw je een (aanvullend) pensioen op. Je betaalt dan maandelijks of jaarlijks een premie. De premie is aftrekbaar (gemaximeerd). Een lijfrente is eigenlijk niets meer dan een op te bouwen kapitaal voor een periodieke uitkering later. De uitkering kan levenslang zijn of voor een beperkte periode.

Sparen of beleggen

Andere mogelijkheden om pensioen op te bouwen zijn sparen of beleggen. Als ondernemer bepaal je zelf wanneer en hoeveel geld je apart zet. Je hebt dan geen aftrek van pensioenpremies, maar de pensioenuitkeringen worden later ook niet belast. Het gespaarde vermogen is in dat geval belast in box 3. Ga je beleggen dan kan je pensioen dus lager, maar ook hoger uitvallen.

Pensioenregeling oude werkgever

Als je als werknemer voor jezelf begint heb je bij een aantal pensioenfondsen de mogelijkheid om nog drie jaar gebruik te maken van de pensioensregeling van je oude werkgever. De pensioenpremie kun je de eerste drie jaar dus nog fiscaal aftrekken van je inkomen. Het plan is om deze termijn te verlengen naar 10 jaar. Hierdoor wordt deze mogelijkheid voor zelfstandigen een stuk aantrekkelijker.

 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@ondernemen360.nl
 • +31 (0)84 877572

  09:00 - 17:00
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!