Ondernemen360 maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Legal & Finance » Belasting » Wanneer moet je overdrachtsbelasting betalen?

Wanneer moet je overdrachtsbelasting betalen?

Wanneer moet je overdrachtsbelasting betalen?


Wanneer je een bedrijfspand of een andere onroerende zaak koopt, zoals een woonhuis of een perceel grond, moet je overdrachtsbelasting betalen.

Je betaalt ook overdrachtsbelasting wanneer je eigenaar wordt van rechten op onroerende zaken of aandelen in onroerende zaken. Het gaat hierbij om onroerende zaken in Nederland.

Met eigenaar wordt bedoeld: juridisch of economisch eigenaar. 

Overdrachtsbelasting betalen

Vrijstelling overdrachtsbelasting

In sommige situatie kun je een beroep doen op vrijstelling. Dit kan onder bepaalde voorwaarden.

Bekijk hieronder een aantal voorwaarden:

Hoeveel overdrachtsbelasting moet je betalen?

Hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen hangt af van de situatie. Het hangt dus af of je juridisch of economisch eigenaar wordt van een onroerende zaak, of aandelen krijgt in onroerende zaaklichamen of een erfpachtrecht krijgt.

Bedrijfspand
Wanneer je een bedrijfspand koopt moet je overdrachtsbelasting betalen over de waarde van onroerende zaak in het economisch verkeer. Dit is de hoogste verkoopprijs die je kunt krijgen als je de onroerende zaak te koop aanbiedt op de vrije markt. Deze is wettelijk bepaald op 6%.

In sommige gevallen geldt tijdelijk een verlaagd tarief van 2%. Dit tarief geldt alleen als je een woning koopt op of na 15 juni 2011.

Onder een woning wordt ook verstaan:


Wanneer de woning onderdeel is van een bedrijfspand dan het geldt het tarief van 2% alleen voor het gedeelte van het bedrijfspand dat gebruikt wordt voor de bewoning. Wanneer het gedeelte dat bewoond wordt meer dan 90% van het bedrijfspand is, dan geldt het tarief van 2% voor het hele pand.

Je kunt tot 1 juli 2012 gebruik maken van het verlaagde tarief.

Aandelen in onroerende zaaklichamen

Wanneer je aandelen in onroerende zaaklichamen krijgt, moet je ook overdrachtsbelasting betalen. Je betaalt de belasting over de waarde in het economische verkeer van de onroerende zaken die in het lichaam zitten. Dit is de hoogste verkoopprijs die je kunt krijgen wanneer je de onroerende zaken te koop zou aanbieden op de markt.

Erfpachtrecht
Wanneer je erfpachtrecht krijgt moet je een vergoeding(canon) betalen voor het gebruik van de grond. Hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen hangt af van hoe lang je het erfpachtrecht krijgt en hoe hoog de canon is.

Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen?

Belasting aftrekbaar?

De overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar als kosten van de onderneming. Als ondernemer moet je de overdrachtsbelasting optellen bij de boekwaarde van het pand en erop afschrijven. Wanneer de aankoop van een pand belast is met btw kan er een vrijstelling gelden van de overdrachtsbelasting.

Bron: Belastingdienst

Lees ook: 

-Alles over inkomstenbelasting

-Alles over de kleine-ondernemersregeling

-Bedrijfsruimte: huren of kopen? 

Reactie plaatsen

Naam: *
Email: *
Bericht: *
Beveiligingscode: *
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbriefOntvang het nieuws van ondernemen360 nu ook via de mail. Laat hieronder je e-mail achter en ontvang de gratis nieuwsbrief!